Foto: Sony Ericsson

Foto: Sony Ericsson

Kostnadskontroll

Det er vanskelig å holde oversikt over hvor mye man har ringt eller sendt tekstmeldinger i løpet av en måned. Mange har blitt overrasket av høyere mobilregninger enn forventet.

Regningen over en måneds mobilbruk kan være vanskelig å forstå. For prisen for taletrafikk varierer avhengig av hvordan samtalene kobles opp. Ringer man fra en operatørs nett til en annen blir prisen høyere, og ringer man fasttelefon istedet for mobil blir prisen lavere.  I tillegg kommer kostnader for SMS, MMS eller databruk, og kanskje faste gebyrer for mobilsvarer og et ekstra SIM-kort. Enkelte operatører tilbyr også abonnement hvor venner eller kolleger kan ringes gratis, noe som innebærer at ringemengden i enda mindre grad avspeiler seg i den månedlige regningen.

Muligheter for mer kontroll

Dette betyr at det kan lønne seg å følge litt med på mobilkostnadene, og kanskje også å velge et abonnement som gir bedre kontroll.

Flere operatører tilbyr egne mobilabonnement med maksgrense på bruk, slik at man er garantert kontroll over mobilkostnadene. Det finnes også abonnementer hvor man kan betale en fast sum for fri tale, SMS eller data i en periode.

Post- og teletilsynet har laget en egen infoside, www.telepriser.no, hvor man kan sammenligne mobilprisene hos de ulike mobiloperatørene i Norge. Prisene avhenger dels av ringemønsteret (andelen ringing, sms og datatrafikk), men også av spesialavtaler.

Et siste alternativ er kontantkort, hvor man betaler inn en fast sum i forkant, og så kan bruke mobilen til beløpet er brukt opp. Mange operatører tilbyr også muligheten til å sjekke hvor stor regningen har blitt gjennom infotjenester på nett eller SMS, slik at man hele tiden kan ha kontroll over kostnadene.

Mobilen som lommebok

Det blir stadig vanligere å kunne betale for ulike tjenester med mobilen, både på nett, ved SMS-tjenester eller -avstemninger eller ved for eksempel parkering. Det kan være veldig praktisk, men betyr samtidig at mobilen er blitt en lommebok man bør passe enda bedre på. Det blir også enda mer utfordrende å ha oversikt over hvor stor månedsregningen blir. Dette gjelder ikke minst for barn. Foreldre bør vurdere om man skal sperre barnas abonnementer mot slik bruk.

Og sist men ikke minst - hvis man bruker den norske mobilen utenlands må man være forberedt på at det er langt dyrere enn bruk i Norge. Mobiloperatører tar seg godt betalt når det dukker opp en utenlandsk mobil i deres nettverk. Det er en god idé å sjekke mobilprisene hos sin norske operatør før man drar utenlands. Et annet godt tips er å slå av all mobildatabruk, slik at man ikke risikerer at mobilen laster ned dyr datatrafikk uten at man merker det. Mange av innholdstjenestene på moderne smarttelefoner kan ha funksjoner som oppdaterer informasjonen selv om man ikke ber aktivt om det. Ett eksempel er e-postprogrammer og lokaliseringstjenester, som kan bli svært dyre i drift på ferie.