Foto: Nokia

Foto: Nokia

Mobiltelefon: valg av operativsystem

Mobilprodusentene konkurrerer på mer enn teknologisk utrusting. Operativsystemet som er brukt på mobilen betyr stadig mer.

Apples suksess med iPhone er et godt eksempel på dette. En hovedårsak til at iPhone har blitt så populær er et intuitivt brukergrensesnitt kombinert med Apples nettbutikk AppStore, hvor mobilbrukerne kan laste ned et stort antall ulike programmer. Apple har gjort det enkelt for utviklere å selge småapplikasjoner. Men det er kun iPhone-mobiler som kan bruke iTunes-butikken. Vil man ha dette innholdet må man derved kjøpe en iPhone med operativsystemet iPhoneOS.

Google vs Apple

Android er Apples store utfordrer, og et gratis operativsystem lagd av Google. Det har de siste årene klart å tiltrekke nesten like mange utviklere som Apple, og utvalget av applikasjoner tilpasset Android-systemet er nå svært bredt. Dette operativsystemet brukes nå hos svært mange av de globale mobilprodusentene, som Sony Ericsson, Motorola, LG, og Samsung.

Andre utbredte operativsystemer er Symbian og Windows Phone 7, i tillegg til mobilprodusentenes egne systemer.

Det ventes at Windows' mobil-system vil få et oppsving gjennom et tett samarbeid med Nokia, mens Symbian taper posisjon på grunn av samarbeidet.

Svært rask utvikling

Ved valg av operativsystem bør man tenke på hvilken funksjonalitet man prioriterer høyest. Enkelte er avhengig av et operativsystem som kan kobles til jobbens IT-løsninger, mens andre vil trives best med den funksjonaliteten man er vant til på sin forrige mobil. Slike ting kan legge føringer for valget.

Hvis man ønsker å kunne bruke spesielle programmer på mobilen bør man sjekke hvilke operativsystem de er tilgjengelige for.

Man bør også være klar over at markedskampen mellom de ulike operativsystemene er svært hard for tiden, og systemer som er utbredt i dag kan risikere å være akterutseilt alt om et år. Dette er enda en grunn til å fokusere på dagens brukerønsker når man velger mobil. Både operativsystemer og tilgjengelige applikasjoner vil trolig fortsette med å endre seg mye og raskt i årene fremover.

Fokuser på dagens behov

Dette gjør det også enklere å velge riktig operativsystem, for man kan i utgangspunktet fokusere på valg av riktig mobilmodell i forhold til bruksønsker. På dette området kan man få god hjelp av de mange mobiltestene som finnes i pressen. De er som regel vinklet ut fra brukerbehov, og omtaler helhetsintrykket som skapes av både mobilapparat og operativsystem. Se derfor også på mobiltestene som du finner lenker til på siden "Mobiltelefon: valg av teknologi".